Croissant

DSCN9462

Se spune ca croissante-le au fost inventate la Viena, in anul 1673, in urma unei victorii a austriecilor impotriva turcilor care le atacasera orasul. Alarma de atac a fost data de un patiser si s-a dovedit a fi salvatoare pentru Viena. Ca urmare, imparatul i-a facut onoarea de a-i permite sa introduca in brutaria sa un nou produs. Omul a facut niste cornuri carora le-a dat forma de semiluna pentru a simboliza infrangerea turcilor. La acea vreme, aluatul nu era foietaj, mai tarziu cand Marie Antoinette, devenind regina a Frantei, a introdus croissantele la Paris, patiserii francezii au imbunatatit produsul aducandu-l in forma cunoscuta de azi. De atunci, produsele de patiserie franceza se numesc “viennoiserie”. 

 

Ingrediente pentru 18 bucati:


500 g de faina
250 g de unt
290 ml de lapte caldut
60 g de zahar
10 g de sare
15 g de drojdie (proaspata sau in plic)
2 galbenusuri de ou

 

Punem intr-un castron faina, zaharul, sarea si laptele apoi amestecam. Dizolvam drojdia in putin lapte caldut si o adaugam in castron. Amestecam din nou pana obtinem un aluat omogen si moale care se desprinde cu usurinta de peretii castronului. Acoperim cu o carpa umeda si lasam la frigider timp de 30 de minute. Scoatem castronul din frigider, intoarcem aluatul cu josul in sus in alt castron si il mai lasam 1 ora la frigider.
DSCN9409 DSCN9412
Intindem aluatul intr-o singura foaie cu grosimea de 0,5 cm si procedam la fel ca la prepararea aluatului foietaj (dati click), untul aplatizat si asezat pe diagonala pe aluatul intins etc.
Intindem din nou aluatul, tot cu grosimea de 0,5 cm si decupam triunghiuri cu baza de 15 cm. Rulam fiecare triunghi de la baza spre varf, le dam forma de semiluna si rasucim varfurile pentru a obtine un corn perfect. Le putem umple cu gem sau ciocolata, sau le lasam neumplute. Umplutura o intindem de-a lungul bazei triunghiului.
DSCN9250
DSCN9425
 Le asezam in tava pe hartie de copt si le lasam sa se odihneasca o ora. Incalzim cuptorul la 240°, ungem croissantele cu galbenus de ou batut cu putin lapte si le dam la copt timp de 15 minute.
DSCN9426
Spor la gatit!

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>