Prepararea aluatului foietaj 2

DSCN9261

Daca data trecuta v-am aratat varianta 1 a prepararii Aluatului de foietaj (dati click pe “aluatului de foietaj” pentru a vedea cum se face), propunerea mea de astazi va fi una mai interesanta, ma refer aici la calitatea aluatului preparat dupa o reteta a Jamilei Cuisine, care este cu o idee mai superioara decat cel de la prima varianta pe care v-am aratat-o acum cateva zile, cel putin asta e parerea mea. Este mai fin, placut la atingere, e usor de lucrat cu el, are mai multe straturi de foi, e mai aproape de aspectul, celui din comert (insa mult mai bun la gust) si in plus se face cu unt, nu cu margarina. Ce mai la dreapata la stanga, e minunat! 🙂

Ingrediente:

  • 400 gr de faina
  • 200 gr de unt 80% grasime
  • 200 ml de apa
  • 50 gr de unt
  • o lingurita de sare

Mod de preparare

Faina o amestecam cu sarea, 50 grame unt si apa.

DSCN9240

Se obtine un aluat pe care il vom impacheta in folie alimentara si il vom da la frigider pentru 10 minute.

DSCN9242

Intre timp luam untul si il punem intre 2 foi de copt, il vom bate usor cu un sucitor, il vom aplatiza pana se obtine o grosime de 0,5 cm, apoi il punem la frigider ca sa se intareasca.

DSCN9243 DSCN9244

Scoatem aluatul din frigider, il intindem pana cand obtinem o suprafata dubla fata de cea a untului. Scoatem untul din frigider, il desprindem de pe foaie  si il asezam pe diagonala pe aluat. Eu nu l-am intins chiar dublu si nici nu am asezat untul pe diagonala pentru ca uitasem de acest amanunt.

DSCN9247

Se impaureste aluatul sub forma de plic, ca in imagine. Sa il impaturiti mai bine decat am facut-o eu. untul trebuie sa fie acoperit in intregime.

DSCN9249

Se intoarce invers, cu suprafata neteda in sus.

DSCN9250

Se intinde usor fara sa presam excesiv pana obtinem un dreptunghi de lungime 50 cm si latime 20-25 cm.

DSCN9251

Capetele se impaturesc spre centru lasand o distanta de 2 cm in centru, intre cele 2 capete impaturite.

DSCN9252

se pliaza in doua ca in imagine.

DSCN9253

Se repeta operatiunea anterioara inca o data, adica se intinde pe lungime pana se obtine 1 dreptunghi de 50 cm lungime etc.

DSCN9254

Se pune in folie alimentara si se da la frigider pentru 20 minute. Dupa expirarea timpului o luam de la capat la fel ca mai sus, tot de 2 ori se va intinde aluatul pana la o lungime tot de 50 cm. Se baga iar la frigider pentru 20 minute. Se mai intinde pentru ultima data la fel ca mai inainte, tot de 2 ori. Daca doriti sa-l folositi imediat, trebuie sa-l mai lasati in frigider 30 minute. Daca nu il folositi pe loc, el poate fi tinut in frigider, la rece pentru cateva zile sau la congelator pentru 1 luna.

Aveti grija ca atunci cand rulati aluatul atat in timpul prepararii lui, cat si in timpul folosirii lui la pregatirea produselor de patiserie, sa nu-l presati prea tare, sa il rulati usor, altfel aspectul de multistraturi va fi compromis. Eu asa am patit prima data cu un foietaj cumparat, l-am intins prea subtire atunci cand am vrut sa fac niste cornuri si i-am distrus straturile foilor. Aluatul trebuie sa aiba, atunci cand il prelucrati, o grosime la fel ca la cele din comert. Pe ambalajul lor stiu ca se specifica in mod expres ca e interzis a se intinde aluatul.

Spor la gatit!

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>